Powered By Blogger

tisdag 4 oktober 2011

Förhör,hälsopedagogik:)

Hejsan,jag tänkte att jag kunde dela med mig av vad jag har förhör på imorgon :)
Dels för att ni absolut är jätte intresserade;) och dels för att man lär sig det bättre om man skriver det tusen gånger :))
So here it is!

Orsaker:
  1. Inom vilka sociala grupper är det störst risk att drabbas av hjärt och kärlsjukdomar?:Inom arbetar gruppen,dels för att de röker mer än tjänstemän.Och dels för att de har högre blodtryck,högra blodfetter,mer bukfettma och drabbas dubbelt så ofta som tjänstemän an hjärtinfarkt.
  2. Varför tror ni att det är så,att den gruppen har fler riskfaktorer och genom det löper större risk för hjärt och kärlsjukdom? :Det kan vara pga att de inte bryr sig,lr att de är okunniga.
  3. Beskriv vad arterioskleros är. :Arterioskleros är som en gröt som sätter sig i blodkärlen och som på sikt kan leda till kärlkramp.
  4. Vilka är riskfaktiorerna för arterioskleros? :Rubbade blodfetter,högt blodtryck,diabetes,bukfettma,psykosocial stress och rökning.
  5. Vilka faktorer skyddar mot att drabbas av arterioskleros? :Regelbunden fysisk aktivitet,bra matvanor.Ett effektivt sätt att påverka risken är att äta medelhavsmat,stessa mindre och motionera mer.
  6. Beskriv hur midjemåttet används.:--
  7. Vad är det metabola syndromet och hur kan det uppstå? :Bukfettma,låga nivåer av det goda HDL-kolestolet,höga triglyceridsvärden,högt blodtyck och högt blodsocker.Har du 3 lr fler av dessa så har du det metaabola syndromet.Och de kan öka vid för mycket stillasittande,kronisk stress och för högt kaloriintag.
Motion:
  1. På vilket sätt är motion en effektiv "medicin" mot hjärtinfarkt?: Om man ökar den fysiska aktiviteten så kan bakomliggande faktorer påverkas i positiv riktigt ex,Blodtryck ändras samt blodfetter,övervikt,och risken för blodproppar blir mindre.
  2. Vilket är farligast med tanke på risken att dö i hjärt och kärlsjukdom? Att vara normalviktig och otränad eller att vara överviktig och vältränad?:Att vara normalviktig och otränad.
  3. Vilka är de allmäna rekommendationerna om fysisk aktivitet för vuxna?:Att röra sig minst 30 min per dag,det behöver inte vara 30 min på en gång utan kan vara 15 minuter i olika omgångar.Och om man vill förebygga övervikt så ska man motionera 60 min per dag.
  4. Vad är så kallad vardagsmotion/aktivitet?Ge exempel :De hörs ju,rörelse i vardagen,du rör dig ju hur mycket som helst under en hel dag,ex,gå till skolan,gå till lektioner,städa,gå ut me sopor osv.
  5. Vilka är de senaste forskningsrören vad gäller stillasittande?:Stillasittande i sig har större risk till de metabola syndromet visar undersökningar.
Mat:
  1. Vilka faktorer är det som i stor utsräcking styr vilka matvanor vi har? :Matvanor beror mycket på våra traditoner och kulturer.Diskussitioner utgår mera från våran attyttd till maten ,inte från vetenskap.
  2. Vad menar man med begreppet medelhavsmat?:Mat som består av rikliga mängder av grönsaker.ex,frukt,baljväxter,spannmål,fisk,omättade fetter och måttliga mängder alkohol.
  3. Vilka sjukdomar minskar man risken att gå om man äter medelhavsmat?:Hjärt och kärlsjudomar,mindre cancer sjukdomar och mindre risk för parkingson och alzhaimers.
  4. Vad är bra och dåligt kolestol?:LDL är det dåliga kolestolet som ökar risken för hjärt och kärlsjukdomar.HDL är det goda kolestolet,höga halter av de ger oss skydd mot hjärt och kärlsjukdomar.
  5. Berätta om olika fettsyror och deras effekt på vårt kolestorl.:Mättade fettsyror höger de onda kolestrolet.Omättade fettsyror har en positiv effekt på blodfetter ich de sänger det onda kolestrolet och höger det goda.
  6. Varför är omega3 fettsyror särskilt bra?:Omga3 har många hjärtskyddande effekter.
  7. På vilket sätt kan bröd vara bra mat? :Fiberrikt fullkornsbröd håller tarmen igång.
  8. Motivera varför vi ska äta mera grönsaker?:De sänker det dåliga kolestolet,ger lång mättnadskänsla och innehåller mycket vitaminer.
  9. Vad är glykemiskt index och vad påverkas det av?:De mäter blodsockret 3 timmar efter tillförelse.Och det påverkar våra gener.
  10. Vad bör vi äta mycket av?Och vad är det praktiska matråden?: Mycket omättade fetter,långsamma kolhydrater och fisk. Praktiska matråd är att äta fisk 3 gånger i veckan,att ofta välja flytande fetter,grovt fiberrikt bröd,snåla på godis och andra sötsaker och att äta regelbundet.
  11. Hur kan man göra för att minska sitt godissug?:Regelbundna måltider och planerat ätande så blir suget mindre ,byt godis mot frukt.
Nikotin:
  1. Varför är det farligt för hjärta och kärl att röka?Vilka andra risker finns med rökning?:Det påskyndar åderförfettning i blodkärlen,ökar risken för blodproppar och cancer, i tobaksrök finns det minst 50 cancerframkallande ämnen.
  2. Vad skulle du säga till en person i uppmuntran/peppande syfte för att hjälpa denne att finna motivation till att sluta röka?:Bra för hälsan positivt för ekonomin.
Stress:
  1. Vilka är de direkta effekterna på kroppen av stess?:Effekter uppstår genom blodfetter och blodtryck
  2. Vilka indirekta effekter finns det risk för vid stress?: Matvanor kan försämras,man sover sämre,motionerar mindre och använder alkohol och nikotin oftare.
  3. Redogör för de fyra grupperna av stressreaktioner.Tankemässiga,fysiologiska,känslomännsiga och beteendemässiga.:Tankemässig-svårt att tänka klart.Fysiologiska(vanliga)-värkar,illamående,magbesvär,trötthet och sexlusten minskar.Känslomässiga-Humöret påverkas kraftigt.Beteendemässiga-om man har höga krav på sig.
  4. Vilka handfasta råd kan man ge för att hjälpa någon att stressa mindre? --

Nu vet ni vad min kväll har bestått av,önska mig lycka till inför imorgon! De kan behövas kan jag lova!Även om de känns som att jag kan det någorlunda,så kan man ALLTID kunna det bättre!

I love you because you are different
Rebecka

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar